GÖKÇEÖREN

GÖKÇEÖREN

13.11.2013 2304

Tarihin babası olarak adlandırılan Heredot'a göre Lydialıların eski adı Maionialı'lardır. Maionia ülkesi 400 stadion genişliğinde 500 stadion uzunluğunda Katekaumene topraklarıdır.

Katekaumene; Sandal ve Kula Divriği'nden çıkan toprakların üzerindeki lavlardan dolayı aldığı rengi belirten 'Kara Topraklar' ülkesi anlamında kullanılır. Yanardağın coğrafi yaşının 400 000 000 yıl önce oluşan yanardağ patlaması olduğu ve coğrafi zamanlardan IV. zaman yeryüzü parçalanması sonucu oluşmuştur. Stephanos Byzantion adlı Bizans tarihcisine göre 'Maionia adını kurucusundan almıştır. Bu Kenti 'Maion kurmuştur

İlk çağ şehirleri dağlık yörede kurulurdu, güvenlik açısından sırtını dağa yaslar her türlü tehlikelere karşı tedbirli planlı, programlı düşünülerek karar verilir ve uygulanırdı..Eğer şehir tepede kurulursa çevresi surlarla çevrilir en tepeye kale yapılırdı.

Maionia, Yaren Dağı eteklerinde vadide kurulmuş olup Samanlık-Tarışmanlık-Kızılyer üzerinden geçen Kervan yoluna bağlı ticari bir kent olarak tarihte yerini almış ve İlk çağ-Orta çağ boyunca önemli bir yerleşim birimi olmuştur.

Germiyan Beyliği döneminde Menye'de yaşayan yerli halktan olan Rumlara göç izni verilmiştir. Yeni gelen Türk Boylarına yerleşim alanları çıkmıştır. Rum halkı daha sakin bir yer olan bu günkü Kula Divriği çevresine yerleşmiştir. Sanat ve ticaret hayatlarını orada devam etmişlerdir. Katakule adı ile Kula'nın ilk yerleşimi oluşurken Maionia adı Türkçeleşmeye uğramış Menye veya Menne denilmiştir. Kale komutanı, Germiyan beyinin kızıyla evlendirilmiş, komşu Tabduk Emre mekanı da vakıf arazi olarak kabul edilmiş, her iki yerleşim alanı da islami kurallarla yaşama dönüştürülmüştür 1966 – 1967 yerleşim 1966-1967 Yılındaki T.C Hükümeti aldığı bir karar ile yerel yerleşim alanlarının mevcut isimlerinin Türkçeleştirilmesi yasa tasarısına göre Menye Belediyesi de karar organı olan belediye encümenine isimler önermiştir, encümen kararına göre Gökçeören adı kabul edilmiştir, Menye adı bundan sonra kaldırılmıştır

 

COĞRAFİ KONUMU:

Gökçeören Kasabası Ege Bölgesi 2.eşiğinde 600 metre yükseklikte Sandal Divriği Lav akıntısının batısında kurulmuş bir yerleşim birimidir.

Kasabamız İzmir–Ankara yolu üzerinde Manisa-Kula kazasına bağlı İzmir'e 130 km, Kulaya 17 km uzaklıkta ana yoldan 3 km kuzeyde Yaren Dağı kuzey eteklerinde bulunmaktadır.

 

YÜZEY ŞEKİLLERİ:

Çevresindeki tepeler; Beddeşler Tepesi, Sandal Divriği-Baldan Yakası, Laplakan Tepesi, Kocadağ, Karakaya, Bey Tepesi, Kaplan Tepesi, Kaklık-Keklik Tepesi, İmirler Tepesi, Yazla Tepesi, İki Çeşmeler Tepesi, Üşümüş Tepesi, Dellallar Tepesi ve Yaren dağıdır.

Bütün bu tepelerin yağmur suları Dolin denilen düzlüğe akar, yüzyıllardır akan bu sular kasaba halkınca Gölyeri denilen yerel su birikintisini oluşturmuştur. Çünkü ovanın doğusunda Sandal Divriği lav seti, kuzeyinde Kocadağ ve güneyinde Yaren Dağı ile Van Gölü oluşmuş Anadolu, doğudaki Van Gölü oluş şeklini küçücük haliyle batıda yansıtmıştır. Bu olay Anadolu'da oluşan olayların adaletini gösterir, Sandal Divriği Nemrut Dağıdır, Gölyeri Ovası Van Gölü'dür. Gökçeören"de su direnaj sistemiyle çekilmiş, topraklar ekime elverişli hale getirilmiştir.1952 yılında Devlet Su İşlerinin planlamasıyla Gölyeri suları Gediz Nehrine akıtılmıştır.

Gölyeri ovası çevresindeki yerel ovalar: Taş kıyısı, Kara yer, Kızıl yer, Kuyu dibi, Ören, Boyalık, Tarışmanlık, Samanlık, Pınar ardı, Beddeşler altı, Uşaklıca ve uzantısı, Üç kuyular, Han yıkığı ve Eğri kuyu dur.

En yüksek tepesi Bozdağlara bakan Üşümüş Tepesidir, 800 metre yüksekliğindedir, tarihin bir döneminde gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. Şimdi TRT Televizyonları yansıtıcısı ve Akdeniz bölgesindeki havaalanlarına uçakların takip ettiği irtibat noktası olarak değerlendirilmektedir.

 

NÜFUSU:

Gökçeören Kula'ya 17 km uzaklıkta olup, 2005 yılı nüfusu 5250 kişidir.

 

GÖKÇEÖRENDE İKLİM

Ege Bölgesi'ndeki Akdeniz ikliminden Kara iklimine geçiş noktasıdır. Buna paralel olarak ılıman iklim ürünlerinin bazıları yetiştirilemez. Zirai Araştırma Çiftliklerinin özel takibi ile yetiştirilen zeytin ve çekirdeksiz üzüm fidanları dikilmektedir. 

Karasal iklimin özelliklerinden olan buğday, nohut, susam, haşhaş, tütün ürünleri yetiştirilmektedir. Hayvancılık önemli gelir kaynağıdır. Veteriner kontrolünde bilinçli olarak yapılmaktadır. Kasabamızın ikliminin elverişli olmasından dolayı 2008 li yıllara geldiğimizde kümes hayvancılığı sektöründe ulusal pazarda payı yüksek olan özel sektör firmalarının yatırım alanına dönüşmüştür. Ayda yaklaşık 550.000 adet kümes hayvanı özel sektör firmalarına fason olarak yetiştirilmektedir. Kapalı aile ekonomisi örneği görülmekte, her ailenin sebze ihtiyacı bahçesinden karşılanmaktadır. Perşembe günleri sebze pazarı kurulmaktadır.